Aparatul dentar – în ce situații este necesar?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Aparatul dentar este o modalitate prin care se încearcă îndreptarea sau poziționarea mai bună a dinților, astfel încât pacientul să se bucure de un aspect mai frumos, dar și de o dantură mai sănătoasă, care să îl ajute la mușcat și mestecat. Pe lângă faptul că aparatul dentar îndreaptă dinții strâmbi sau mișcă dinții într-o direcție mai potrivită, totodată îndeplinește funcția de a răspândi presiunea de mușcare pe toți dinții.

Aparatul dentar apasă ușor pe dinți, pentru a-i muta încet în direcția corectă. Pe măsură ce aparatul presează dinții, osul maxilarului suferă anumite modificări pentru a permite ca dinții și rădăcinile lor să se miște în direcția potrivită.

Când este cea mai potrivită perioadă pentru a purta aparat dentar?

În general, perioada cea mai prielnică când putem purta aparat dentar este în copilărie. Totuși, foarte mulți adulți optează pentru un tratament ortodontic. La urma urmei, vârsta nu este la fel de importantă precum sănătatea dinților și a gingiilor. Totuși, s-ar putea să fie necesar ca cei mici să aibă suficienți dinți înainte de începerea tratamentului. De asemenea, este important ca întreaga dantură să fie sănătoasă înainte de a urma un tratament ortodontic. De exemplu, pacienții care suferă de boală gingivală avansată nu pot beneficia de un tratament ortodontic. Doar medicul ortodont este în măsură să decidă dacă un pacient poate beneficia de un aparat dentar sau nu.

În cele mai multe cazuri, aparatul dentar este tratamentul recomandat pentru dinții aglomerați sau strâmbi, pentru dinții care se încalecă, pentru dinții între care există spații prea mari, dar și în situațiile în care mușcătura pacientului nu este uniformă. Desigur, dacă un pacient își dorește un zâmbet perfect, din nou aparatul dentar poate fi o opțiune de tratament.

Tipuri de aparat dentar

Majoritatea tipurilor de aparat dentar ajung la cabinetul stomatologic în ambalaje biodegradabile și sunt fabricate din metal, din ceramică sau din plastic. Deși se dorește ca aparatul dentar să fie cât mai confortabil, la început cei mai mulți pacienți au impresia unui obiect străin în gură sau pot simți durere. De asemenea, pe măsură ce dinții se mișcă în direcția corectă, pacientul poate avea dureri sau poate suferi de sensibilitate dentară. Aceste probleme durează cel mult câteva zile, au loc la începutul tratamentului sau când se activează aparatul.

Este foarte posibil ca la început să aveți impresia unui obiect străin în gură, dar este important să vă amintiți că gura se va adapta și se va obișnui cu aparatul dentar. Rolul aparatului este de a vă ghida dinții într-o nouă poziție, mai potrivită și singura modalitate prin care aparatul își poate îndeplini rolul este prin purtarea sa în permanență.

Cât timp este necesar să purtăm aparatul dentar?

În general, durata tratamentului depinde de cât de incorect sunt poziționați dinții. Unii pacienți vor purta aparatul doar câteva luni, în timp ce alți pacienți vor purta aparatul chiar și doi ani și jumătate. Totuși, majoritatea pacienților vor purta aparatul 1-2 ani.

Pe toată durata tratamentului, este necesar ca pacientul să se prezinte cu regularitate la cabinetul stomatologic, iar aparatul are nevoie de o nouă activare la fiecare 6-8 săptămâni. Pentru a obține cele mai bune rezultate posibile, vor fi necesare întâlniri regulate cu medicul ortodont care va verifica aparatul dentar, va examina starea dinților și va face ajustări ale aparatului dacă va considera că este necesar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *