Avantajele și riscurile aparatului dentar

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tratamentul ortodontic are rolul de a îndrepta dinții sau de a-i muta într-o poziție mai bună. Există numeroase avantaje care vin odată cu purtarea unui aparat dentar. Pacientul va observa o îmbunătățire semnificativă a aspectului dinților, va mușca și va mesteca mai bine, în timp ce dinții vor fi mai ușor de curățat. De exemplu, unii pacienți sunt nevoiți să poarte aparat dentar pentru că dinții lor se încalecă și sunt dificil de curățat, putând provoca tot felul de boli dentare. Iată că aparatul dentar facilitează curățarea adecvată a dinților.

Pe de altă parte, dinții care nu sunt aliniați corespunzător se uzează rapid și pacientul va fi nemulțumit de aspectul danturii sale și de frumusețea zâmbetului său. Alinierea dinților afectează și modul în care pacientul mușcă și mestecă. O mușcătură neuniformă cauzează adesea probleme la nivelul maxilarului, în timp ce dinții drepți și uniformi vor permite pacientului să muște și să mestece corespunzător. Dacă simțiți că aveți dureri la nivelul maxilarului, cel mai recomandat este să solicitați sfatul unui profesionist dentar, căci s-ar putea să existe și alte probleme care trebuie rezolvate. Doar un medic dentist sau ortodont este în măsură să vă ofere sfaturi referitor la rezolvarea acestor afecțiuni dentare.

Înainte de a începe tratamentul ortodontic, este important să discutați cu medicul ortodont despre toate aspectele tratamentului, despre avantajele și riscurile purtării unui aparat dentar, dar și despre rezultatele posibile și cât se poate de realiste.

Ce avantaje și riscuri există atunci când purtăm aparat dentar?

Mulți pacienți își fac griji că dinții lor vor suferi și mai multe deteriorări dacă vor purta un aparat dentar, însă dantura poate fi afectată de purtarea unui aparat dentar doar dacă nu este îngrijită în mod corespunzător în timpul tratamentului. Aparatul dentar în sine nu provoacă deteriorări, ci doar un regim de îngrijire precar și consumul de alimente și băuturi zaharoase pot provoca deteriorarea permanentă a dinților. Prin urmare, este absolut necesar să vă curățați dinții și aparatul dentar cu cât mai multă grijă.

Deoarece aparatul dentar provoacă mișcarea dinților și a rădăcinilor, pacientul poate prezenta o ușoară scurtare a rădăcinii, dar această schimbare nu dăunează dinților, deci nu ar trebui să împiedice purtarea în permanență a aparatului dentar. Totuși, înainte de a începe tratamentul ortodontic, este important ca medicul să vă explice eventualele riscuri. Pe de altă parte, dacă tratamentul ortodontic este efectuat incorect, pot exista leziuni permanente ale osului maxilarului, gingiilor și rădăcinilor dinților.

Mai trebuie să știți că este întotdeauna posibil ca dinții să se miște. Tratamentul ortodontic își propune să mute dinții într-o poziție stabilă, însă este nevoie ca pacientul să poarte aparatul aproape în permanență și să adopte un regim riguros de îngrijire dentară. De asemenea, după încheierea tratamentului ortodontic, va trebui să purtați un dispozitiv de reținere pentru a împiedica dinții să se mute înapoi în poziția inițială.

Regimul de îngrijire al dinților pe durata tra tamentului ortodontic

În timp ce urmați tratamentul ortodontic și ulterior, este esențial să vă prezentați cu regularitate la medicul dentist. Curățați-vă cu atenție dinții în fiecare zi, inclusiv spațiile dintre dinți. Aparatul dentar trebuie și el curățat cu grijă, iar medicul ortodont vă va arăta cum să faceți acest lucru în funcție de tipul de aparat dentar pe care îl purtați. Din nou, este foarte important să reduceți consumul de alimente și de băuturi zaharoase. De asemenea, mâncărurile lipicoase și tari pot deteriora aparatul dentar. Evitați consumul de caramele, bomboane, popcorn și alte alimente care pot dăuna aparatului. Optați, în schimb, pentru prăjituri împachetate în cutii pentru torturi care asigură prospețimea lor timp de câteva zile, pentru plăcinte de casă, pentru tarte cu fructe sau pentru sendvișuri simple cu unt de arahide și banane. În cele din urmă, spălați-vă pe dinți seara, înainte de culcare și cel puțin încă o dată în timpul zilei. Medicul dentist vă poate recomanda o pastă de dinți cu fluor sau o apă de gură care elimină complet placa dentară.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *