Ce măsuri impune purtarea aparatului dentar

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Din ce în ce mai des apelăm la montarea unui aparat dentar. Este modalitatea cea mai sigură prin care putem rezolva o serie de probleme legate de poziţionarea dinţilor, de ocluzie sau de raportul dintre maxilar şi mandibulă. Este bine de ştiut, că putem adopta acestă tehnică, indiferent de vârsta pe care o avem, nefiind  un aparat destinat doar copiilor.

Aparatele dentare

Ideea de corectarea a poziţiei dinţilor şi a ocluziei  nu este o tehnică nouă. Preocuparea  pentru sănătatea cavităţii orale a existat dintotdeauna, aşa cum demonstrează  descoperirile arheologice, care au elucidat  unele dintre cele mai interesante preocupări ale omenirii, încă din cele mai vechi timpuri.

Evident, metodele  prin care fiecare cultură a ales să intevină asupra posturii dinţilor, erau diferite. În Egiptul Antic  apar primele semne ale încercării de apropiere a dinţilor, proces realizat prin folosirea unor părţi din intestinele animalelor care înconjurau dinţii şi exercitau presiune, pe acelaşi principiu pe care funcţionează şi aparatul dentar actual.

La  vechii greci s-a descoperit  prima punte dentară, fapt  care  confirmă ideea conform căreia  omenirea a practicat ortodonţia cu aproape 1000 de ani înaintea erei noastre.

Aparatul dentar propiu-zis, apare abia la începutul anilor 1800, iar în anul 1841 se inventează  termenul de ortodonţie, de către  Joachim Lafoulon.

Aparatul dentar are astfel o istorie lungă,  a fost fabricat din diverse materiale, precum cauciucul,  fildeşul, lemnul, zincul, cuprul, aurul  sau alama. Sistemul a funcţionat  întotdeauna pe aceleaşi principii, de  carlinge, bucle, ligaturi care înconjurau dinţii  şi aveau rolul de a corecta imperfecţiunile.

După anii 1990, evoluţia aparatului dentar a fost spectaculoasă, astăzi putând  alege unele dintre cele mai diverse metode, modele, tehnici  şi materiale.

Atunci când trebuie  să aflăm dacă noi sau copiii noştri  avem nevoie de  aparat dentar, apelăm la serviciile unui cabinet stomatologic. Specialiştii ortodonţi  vor stabili necesitatea de intervenţie cu o astfel de tehnică. Aparatul dentar este un  sistem care are rolul de a aplica forţă asupra dinţilor noştri,  în vederea deplasării acestora pentru a ajunge într-o poziţie corectă. De asemenea, acţionează asupra ocluziei şi ajută în  eliminarea problemelor generate de obiceiurile vicioase precum suptul degetului, poziţia incorectă a limbii în cavitatea bucală sau muşcarea buzei inferioare, în cazul celor mici.

Prin purtarea unui aparat dentar ne asigurăm buna funcţionalitate orala, o muşcătură corectă  şi,  implicit, diminuarea riscului apariţiei cariilor şi a fracturilor dentare.

Măsuri impuse de purtarea aparatului dentar

Trebuie să ştim că atunci când ni se montează un aparat dentar, urmează să îl purtăm o perioadă lungă de timp, în care va trebui să respectăm anumite reguli. În primul rând, vom urma toate indicaţiile medicului specialist, vom veni la control şi la reglaje, ori de câte ori suntem programaţi, iar acasă, vom avea grijă de igiena orală.

Este foarte important să achiziţionăm toate ustensilele necesare efectuării corecte a igienei. Pe lângă periuţa de dinţi, vom achiziţiona periuţa interdentară, un duş bucal, paste de dinţi recomandate şi ape de gură destinate eliminării riscului producerii aftelor.

Ne vom spăla pe dinţi după fiecare masă sau gustare şi vom respecta toate indicaţiile medicale, cum ar fi evitarea consumului de alimente precum caramelele, guma de mestecat, jeleurile, oricare dintre produsele tari sau greu de mestecat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *