Ce trebuie să știți despre cariile dentare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Zahărul este prezent în tot felul de forme în alimentele și băuturile pe care le consumăm, așa că poate fi destul de dificil să îl evităm în totalitate. Multe alimente de-a dreptul surprinzătoare conțin zahăr, cum ar fi sucul de roșii, ketchupul, sosurile pentru fripturi, semipreparatele din carne și chiar gustările sărate.

S-ar putea spune că zahărul este mai accesibil decât oricând, dar nu trebuie să uităm că este foarte dăunător atât pentru starea noastră generală de sănătate, cât și pentru sănătatea orală. Zahărul consumat în cantități mari și într-un ritm frecvent duce rapid la apariția cariilor dentare și a multor boli gingivale.

Pentru a sta cât mai departe de zahăr, iată o serie de aspecte importante pe care trebuie să le știți despre cariile dentare:

  • Cariile dentare sunt cauzate de ceea ce mâncăm și bem. Ciocolata, dulciurile, băuturile carbonate și sucurile de fructe conțin acizi care dizolvă treptat smalțul și dentina dintelui. Dacă o persoană va permite formarea plăcii, atunci acizii din placă vor începe să descompună smalțul dintelui, conducând rapid la carii, boli gingivale, iar în cazuri severe la abcese și la pierderea dinților.
  • Zaharul alb, precum și nenumărate alte tipuri de zahăr se găsesc în mod obișnuit în produsele alimentare de bază și în fructele prelucrate, reprezentând o amenințare pentru dinții noștri. Altfel spus, cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât suntem mai predispuși la apariția cariilor dentare. În stadiile incipiente ale cariilor dentare nu există simptome, de aceea este recomandat să vă prezentați periodic la medicul dentist. Puteți opta pentru un cabinet stomatologic în sectorul 1, acolo unde medicul dentist poate depista cariile dentare în stadiile incipiente printr-o examinare amănunțită.
  • Suprafețele dinților pe care le folosim la mușcat și spațiile dintre dinți sunt cele mai predispuse la deteriorări și carii, întrucât resturile alimentare și placa se acumulează cu precădere în aceste zone. Gustările dulci frecvente, acompaniate de băuturi îndulcite cresc riscul apariției cariilor dentare, deoarece dinții sunt atacați în mod constant și nu beneficiază de timp pentru a-și reveni.
  • Mai mult de o persoană din patru vizitează medicul dentist doar atunci când suferă de o problemă și aproximativ una din șapte persoane este înspăimântată de vizita la medicul dentist. Frica de medicul dentist duce cel mai adesea la agravarea cariilor dentare nediagnosticate.

Cum pot fi prevenite cariile dentare?

Una dintre cele mai bune metode de prevenire a cariilor dentare este periajul dinților înainte de culcare și cel puțin o dată în timpul zilei, cu o pastă de dinți care conține fluor. De asemenea, este indicat să folosiți o periuță interdentală, un duș bucal sau ață dentară care contribuie semnificativ la îndepărtarea plăcii și a resturilor acumulate între dinți.

Mai apoi, este indicat să mergeți în mod regulat la medicul dentist, iar dacă aveți copii, este necesară o educație corespunzătoare în privința importanței igienei orale. Medicul dentist poate identifica rapid orice problemă dentară înainte de a se agrava. Astfel, tratamentul va fi mai rapid, mai ușor, mai puțin invaziv și, desigur, mai puțin costisitor.

În cele din urmă, încercați să înlocuiți alimentele care conțin zahăr cu alternative sănătoase și hrănitoare, care conțin mai puțin zahăr sau chiar deloc. Evitați să luați gustări între mese, pentru a limita atacul acizilor asupra dinților. Dacă obișnuiți să luați gustări, optați pentru alternative sărate, cum ar fi covrigei, grisine, brânzeturi, legume și pentru apă plată în locul sucurilor și al altor băuturi îndulcite.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *