Cum te poți proteja împotriva cariilor dentare?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cariile dentare se formează atunci când smalțul și dentina unui dinte sunt atacate de acizi după ce ați mâncat sau ați băut ceva care conține zahăr. De-a lungul timpului, acidul formează o gaură în dinte. Practic, acizii pe care îi conține placa dizolvă treptat smalțul și dentina dintelui. Cariile dentare pot fi tratate cu plombe, însă neglijate pot duce la necesitatea de extracție a dintelui. 

Cum se formează cariile dentare?

Cariile dentare se formează când zaharurile din alimente și din băuturi reacționează cu bacteriile pe care le conține placa, formând astfel acizi. Altfel spus, de fiecare dată când beți sau mâncați ceva care conține orice tip de zahăr, acizii încep să atace dinții, dizolvând smalțul. Aceste atacuri ale acizilor pot dura chiar și o oră după ce ați mâncat sau ați băut, înainte ca sărurile naturale din salivă să determine remineralizarea smalțului.

Trebuie să știți că nu este suficient doar să evitați consumul de zahăr cât mai frecvent, ci trebuie de asemenea să evitați o serie de produse care conțin zaharuri ascunse. Iată de ce este atât de important să verificați întotdeauna ingredientele. În general, orice ingredient care se termină în –„oză” este, de fapt, un zahăr, cum ar fi zaharoză, fructoză, glucoză, maltoză și așa mai departe. Ați fi surprins să aflați cât de multe produse conțin zahăr, de la dulciuri, fructe confiate și până la mezeluri, pateuri, sosuri și dressing-uri pentru salate.

Băuturile sau preparatele acide nu sunt recomandate nici măcar ca gustări între mese, întrucât pot crește riscul de apariție a cariilor dentare, întrucât dinții sunt atacați în mod constant și nu au timp să se recupereze.  

Care sunt semnele apariției unei carii dentare?

E bine să știți că în stadiile incipiente, caria dentară nu este însoțită de simptome, însă medicul dentist poate observa imediat o carie aflată la început printr-o examinare orală de rutină. De aceea, este indicat să vă prezentați în mod regulat la medicul dentist, deoarece cariile mici sunt mult mai ușor de tratat în comparație cu o carie avansată.

Odată ce caria a ajuns la dentină, dintele poate deveni sensibil, în special când consumați alimente și băuturi dulci sau calde. Deoarece caria se apropie de pulpa dentară, puteți să vă confruntați cu dureri de dinți destul de severe, situație în care va trebui să vă administrați analgezice și să ajungeți rapid la medicul dentist. Dintele deja începe să devină din ce în ce mai deteriorat și, netratat, puteți dezvolta un abces dentar. În cel mai rău caz, dintele nu va mai putea fi salvat.

Ce tratamente sunt disponibile pentru tratarea cariilor?

Dacă o carie dentară este depistată în stadiul incipient, medicul dentist va îndepărta toată caria și va repara dintele cu o plombă. Uneori, nervul din mijlocul dintelui poate fi deteriorat, caz în care medicul va trebui să efectueze un tratament radicular, va înlătura nervul și apoi va repara dintele cu o plombă. Dacă dintele este grav atacat de carie și nu mai poate fi reparat, va fi necesară extracția și înlocuirea lui cu o coroană metalo-ceramică sau cu un implant.

Cum pot fi prevenite cariile dentare?

Întâi de toate, trebuie să știați că zonele cele mai predispuse la carii sunt părțile cu care mușcați și spațiile dintre dinți, deoarece alimentele și placa se pot acumula acolo. Dar orice parte a dintelui poate fi în pericol. Cea mai bună modalitate de a preveni formarea cariilor dentare este să vă spălați pe dinți seara, înainte de culcare și cel puțin o dată în timpul zilei, cu o pastă de dinți care conține fluor. Asigurați-vă că periați suprafețele interioare, exterioare și cele cu care mușcați. Puteți utiliza perii interdentale, ață dentară sau un duș bucal pentru a îndepărta placa și alimentele dintre dinți.

Bineînțeles, tot pentru a preveni cariile dentare, este indicat să vizitați în mod regulat medicul dentist sau ori de câte ori vi se recomandă. În cele din urmă, consumați mai rar băuturi și alimente zaharoase și acide. Evitați să serviți gustări între mese, tocmai pentru a limita atacurile acizilor asupra dinților. Dacă veți mesteca gumă fără zahăr timp de 20 de minute după masă, veți ajuta gura să producă mai multă saliva, ceea ce contribuie la combaterea acizilor.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *