Îngrijirea postoperatorie la domiciliu după extracția unui dinte

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

După extracția unui dinte sau a unei măsele, ceea ce face un pacient odată ajuns acasă este deosebit de important. Îngrijirea la domiciliu după orice intervenție dentară este esențială pentru susținerea regenerării și vindecării, dar și pentru a minimiza riscurile de infecție și de alte complicații. La Dentiko, după orice intervenție, pacientul va primi sfaturi și instrucțiuni clare cu privire la modul de îngrijire a cavității bucale. Dacă toate aceste instrucțiuni sunt respectate, pacientul va beneficia de o recuperare rapidă și nedureroasă. Sunt totuși și unele cazuri când recuperarea nu decurge optim, iar medicul dentist poate veni în ajutorul pacientului cu un pansament calmant.

În primul rând, pacientul trebuie să se asigure că respectă următoarele instrucțiuni după extracția unui dinte:

  • După plecarea din cabinet, continuați să apăsați pe tifonul așezat pe locul de extracție timp de 20-30 de minute.
  • Sângerarea poate continua intermitent timp de până la 24 de ore după extracție. Dacă sângele pare să se scurgă din alveolă, așezați un tifon curat și umezit cu apă peste alveolă și mușcați cu fermitate. Țineți acest tifon timp de 30 de minute și încercați să nu vă mișcați prea mult maxilarul. În cazul în care sângerarea continuă, apelați la medicul dentist. Este posibil să aveți nevoie de un tratament suplimentar pentru a controla sângerarea.
  • Luați în considerare faptul că o cantitate foarte mică de sânge se poate amesteca cu saliva, lăsându-vă impresia că vă curge foarte mult sânge. Cel mai bine este să analizați cu atenție alveola timp de câteva minute. Dacă observați o sângerare constantă, este necesară o presiune mai mare sau o altă modalitate de controlare a sângerării. Pacienții care își administrează aspirină sau diluați sanguini care împiedică coagularea, se pot confrunta cu sângerare mai mult de 24 de ore. Dacă sângerarea persistă și după trecerea acestei perioade de timp, contactați medicul dentist.
  • Cel puțin 24 de ore după extracție, nu fumați, nu mâncați alimente fierbinți sau tari și nu consumați băuturi calde. În caz contrar, puteți slăbi cheagul de sânge și se poate declanșa o infecție, ceea ce va face procesul de vindecare mult mai anevoios și dureros.
  • Nu efectuați exerciții fizice viguroase timp de 24 de ore. Creșterea tensiunii arteriale cauzată de o activitate intensă poate declanșa sângerarea.
  • Controlați durerea cu analgezice, conform instrucțiunilor dentistului. Cel mai multe extracții simple sunt ușor de tratat cu medicamente pe bază de ibuprofen sau codeină. Medicul dentist vă poate prescrie medicamente mai puternice pentru ameliorarea durerii severe în cazul în care extracția dentară a traumatizat osul gingival, au fost necesare suturi sau poate apărea o durere severă cauzată de o infecție.
  • Puteți folosi o pungă cu gheață în primele câteva ore după extracție, în special după extracția unei măsele de minte, care poate provoca vânătăi. De asemenea, compresele calde pot accelera recuperarea.

Dacă durerea continuă și apare inflamația, este posibil să vă confruntați cu o altă problemă. Aproximativ 5% din extracții au ca rezultat o infecție a alveolei, cunoscută în termeni simpli ca alveolită uscată, adică în locul extracției nu s-a format un cheag de sânge sau pacientul a eliminat cheagul de sânge. De obicei, alveolita de tip uscat se tratează prin irigarea ușoară a alveolei cu o soluție salină și prin plasarea unui pansament calmant în alveolă pentru a acoperi osul. Un astfel de pansament calmant dezinfectează zona și reduce imediat durerea, întrucât este realizat din substanțe cu proprietăți anestezice, antiseptice și antibiotice.

Doar dacă medicul dentist identifică dovezi de infecție, poate prescrie antibiotice. Inflamațiile sunt reacții normale până la 3 zile după intervenția chirurgicală, cu condiția să se reducă în ziua a patra. Medicamentele antiinflamatorii, analgezicele și pansamentele calmante sunt de mare ajutor în ameliorarea durerilor și complicațiilor care pot apărea după o extracție dentară.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *