Înlocuirea unui dinte lipsă – punte dentară sau implant?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pierderea unui dinte este o situație ce trebuie rezolvată cât mai repede într-un cabinet stomatologic. Cu cât amâni mai mult înlocuirea dintelui lipsă, cu atât pot să apară diverse probleme precum spațierea și migrarea dinților din apropiere, dificultăți în vorbire, probleme de masticație sau chiar vreo boala parodontală. Persoanele care se confruntă cu un dinte lipsă (sau mai mulți) au mereu aceeași dilemă: să opteze pentru o punte dentară sau pentru un implant dentar?  Medicul stomatolog îți va evalua starea de sănătate generală, gradul de igienă orală, obiceiurile nesănătoase pe care le ai, starea dinților stâlpi (din vecinătatea dintelui lipsă), iar apoi îți va prezenta cea mai avantajoasă opțiune pentru tine.

Puntea dentară – una dintre cele mai utilizate metode de înlocuire a unui dinte lipsă

Puntea dentară este varianta preferată a tuturor celor care vor să înlocuiască un dinte lipsă, motivul principal fiind costul destul de accesibil. Pentru ca această lucrare să fie posibilă, una dintre condițiile obligatorii este ca dinții stâlpi să fie sănătoși din punct de vedere al structurii și fără niciun fel de problemă, cum ar fi carii, pentru că aceștia vor juca rolul de dinți de susținere. Puntea dentară are un aspect natural, are un cost accesibil, durata tratamentului este scurtă și acesta nu necesită intervenții prea complicate, ci doar șlefuirea dinților de susținere și lipirea punții dentare atunci când este gata. Această opțiune are însă și multe dezavantaje, cum ar fi:

  • Dinții aflați în vecinătatea dintelui lipsă vor fi șlefuiți și prin urmare pot fi mai sensibili. Mai mult decât atât, ei nu vor mai putea fi folosiți niciodată ca dinți naturali, ci vor necesita o coroană.
  • Procesul de șlefuire a dinților crește riscul de apariție a cariilor în viitor și s-ar putea să fii nevoit în această situație să apelezi la un tratament de canal.
  • Puntea dentară trebuie să fie înlocuită o dată la 10-15 ani, în funcție de vârstă, igiena orală sau obiceiurile nesănătoase.

De obicei, puntea dentară se recomandă în situația în care dinții din vecinătatea dintelui lipsă sunt afectați de carii, dar nu de acele carii profunde ce slăbesc structura dintelui, iar șlefuirea dinților și aplicarea unor coroane este justificată.

Implantul dentar – cel mai nou și modern tratament de înlocuire a unui dinte lipsă

Implantul dentar este la momentul de față cea mai bună variantă de înlocuire a unui dinte lipsă. Practic, este inserată o rădăcină artificială în os peste care se aplică o coroană. Rezultatul acestui tratament este unul de lungă durată (nu necesită înlocuire la o anumită perioadă de timp, ci durează o viață), fiind o soluție estetică și complet funcțională, ce asigură stabilitate și siguranță în proporție de 100%, lucru ce nu se întâmplă în cazul unei punți dentare. Mai mult decât atât, implantul dentar ajută la păstrarea osului și a gingiei și nu afectează în niciun fel integritatea dinților care sunt în vecinătatea celui lipsă. Dacă în cazul unei punți dentare există și câteva restricții atunci când vine vorba de alimente, în cazul implantului dentar poți mânca tot ce vrei.

Există și câteva dezavantaje ale implantului dentar, iar acestea sunt: costul ridicat și durata lungă a tratamentului. Dacă îți dorești un implant dentar, atunci trebuie să știi că vei trece printr-o procedură de chirurgie dentară prin care se va face o incizie gingivală pentru inserarea și poziționarea rădăcinii artificiale. Urmează un proces de vindecare a locului intervenției și de integrare a rădăcinii în os, după care medicul va preleva o amprentă dentară pe baza căreia va construi coroana ce va fi susținută de implant. Este un tratament ce se întinde pe durata mai multor luni și este destul de costisitor. Însă dacă pui în balanți și avantajele, vei vedea că este un tratament care merită orice efort financiar.

Indiferent dacă optezi pentru o punte dentară sau pentru un implant dentar, înlocuirea dintelui lipsă este necesară, așa că nu o amâna prea mult pentru a nu te confrunta și cu alte probleme!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *