Aparat dentar ceramic

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un aparat dentar ceramic reprezintă o alternativă bună și frecvent aleasă pentru aparatele ortodontice clasice. Acesta a fost proiectat și creat din dorința de a îmbunătăți estetica celor obișnuite iar rezistența sporită a elementelor realizate din ceramică îl clasează cu mult deasupra primelor aparate dentare așa-zis estetice, realizate din compozit.

Aparatul dentar ceramic

Purtarea unui aparat dentar ceramic este o metodă eficientă de tratare a anomaliilor dentare cum ar fi creșterea neordonată, spațierea/înghesuirea dinților sau apariția strungăreței. Aplicat din timp dar și la vârste înaintate, acesta vă poate oferi într-un timp redus, în condițiile respectării unui tratament specific prescris de medicul stomatolog, un zâmbet de excepție și o dantură perfectă pe termen lung.

Aparat dentar ceramic, metalic sau safir: Ce alegem?

Pentru a putea alege soluția care vi se potrivește perfect,  este bine să vă informați corespunzător asupra tuturor avantajelor și dezavantajelor pe care le oferă fiecare tip de aparat  dentar în parte. O bună informare și o simplă vizită la medicul dumneavoastră stomatolog vă ajută să economisiți timp și bani în drumul pe care doriți să-l urmați pentru a obține o dantură ireproșabilă, care vă va face să vă simțiți încrezători.

Cel mai bun aparat dentar ceramic: Avantaje

Un aparat dentar ceramic are ca avantaje principale aspectul său deosebit și rezistența sporită a materialelor utilizate pentru crearea acestuia. Elementele specifice acestui tip de aparat dentar nu se pătează și nu își schimbă în timp culoarea. Acest lucru se dovedește ca fiind foarte util pentru fumători sau pentru persoanele care obișnuiesc să consume cafea în mod frecvent.

Totuși,  o dată la 3-4 săptămâni, concomitent cu reglarea aparatului, se recomandă înlocuirea elementelor de legătură. Fiind confecționat din ceramică și având un colorit specific dinților dumneavoastră, acesta nu va ieși cu nimic în evidență și nu va atrage deloc atenția celor din jur.

Datorită materialelor din care este realizat, un aparat dentar ceramic va avea un preț ceva mai ridicat decât unul obișnuit iar după cum bine știți ceramica nu este tocmai cel mai rezistent material. De aceea, nu se recomandă folosirea aparatelor ceramice în tratamentul molarilor.  Acesta poate afecta într-o oarecare măsură smalțul dinților iar durata unui tratament eficient este mult mai ridicată decât în cazul folosirii aparatului dentar metalic.

 Aparat dentar metalic

Acesta este confecționat de obicei din oțel inoxidabil iar elementele specifice vor fi cimentuite fiecare în parte pe suprafața dinților. Legătura se realizează cu ajutorul unui arc ce menține dinții sub presiune permanentă și îi pune în mișcare. Fixarea arcului de aceste elemente se realizează utilizând elastice care vor trebui schimbate cel puțin o dată la 6 săptămâni. Este foarte apreciat de majoritatea pacienților datorită rezistenței sale. Poate fi folosit cu succes în tratarea anomaliilor dentare ale copiilor deoarece aceștia au tendința de a nu respecta de fiecare dată indicațiile medicului stomatolog.

Aparat dentar din safir

Un aparat dentar modern, cu un principiu de funcționare asemănător celui tradițional este aparatul dentar din safir. În acest caz,  brakeții aparatului dentar sunt realizați din cristale de safir. Acesta este ideal pentru persoanele adulte deoarece oferă un aspect plăcut, cristalele fiind practic invizibile în lipsa unei studieri amănunțite.

Safirul mono-cristalin este un material extrem de dur (diamantul safirul este considerat ca fiind al doilea din prisma durității), nu se pătează, are proprietăți antibacteriene și nu permite acumularea de resturi alimentare. Acesta prezintă și unele mici dezavantaje cum ar fi durata extinsă a tratamentului și costul mult mai ridicat comparativ cu celelalte tipuri de aparate dentare disponibile în acest moment.

Aparat dentar ceramic fix

În prezent, tratamentele dentare și folosirea aparatelor dentare nu mai reprezintă o problemă care să afecteze viața socială și încrederea în forțele proprii a pacienților care se văd nevoiți să le folosească. Evoluția din ultimii ani a medicinei a înregistrat progrese importante în sfera stomatologiei. Acest fapt a dus la apariția unor aparate dentare funcționale, cu rezultate vizibile într-un termen scurt și mult superioare din punct de vedere estetic.

În fond, un aparat dentar ceramic fix are aceeași formă și dimensiune precum cel clasic folosit în trecut, confecționat din diferite aliaje metalice. Un astfel de dispozitiv este realizat din plăcuțe ceramice, cunoscute sub denumirea de braket-uri ce se fixează pe suprafața fiecărui dinte în parte. Acestea sunt legate între ele prin intermediul unui arc rigid, confecționat din metal ce are rolul de a menține dinții la o distanță și o formă considerată perfectă. 

Avantajele unui aparat dentar ceramic:

  • Oferă un aspect estetic superior comparativ cu modelele anterioare realizate din oțel inoxidabil
  • Nu prezintă impedimente în folosirea sa de către adolescenți sau de către adulți
  • Oferă rezultate bune și de durată pacienților care decid să îl folosească
  • Este mult mai ușor de întreținut sau de curățat decât unul confecționat integral din metal
  • Nu favorizează depunerile de tartru. Suprafața lucioasă si marginile șlefuite împiedică formarea depunerilor de tartru
  • Durata tratamentului este cu mult redusă față de cazul utilizării altor aparate similare
  • Permite corectarea cu succes a unora dintre cele mai grave forme de malocluzie
  • Prezintă un raport satisfăcător între prețul de achiziție și beneficiile pe care le oferă pacientului pe termen lung

Datorită brakeților ceramici ai acestuia,  se recomandă acordarea unei atenții deosebite oricăror alimente pe care intenționați să le consumați în timpul utilizării acestuia pentru corectarea anomaliilor dentare. Nucile, alunele și alte produse cu o duritate ridicată pot determina fisurarea, ciobirea sau chiar ruperea unora din elementele din care este realizat un astfel de aparat dentar ceramic.

Dacă situația dumneavoastră are ca scop îndreptarea molarilor sau lărgirea spațiului din zona posterioară a gurii, trebuie să știți că achiziționarea unui aparat dentar ceramic nu este o soluție potrivită. În acest caz, se vor folosi dispozitive mult mai rezistente confecționate din metal sau chiar safir.

Dacă vă aflați sub un tratament de îndreptare a dinților sau de corectare a unor anomalii dentare, este bine să optați pentru o pastă de dinți simplă care nu conține substanțe de albire. Agenții respectivi vor acționa doar asupra părților descoperite ale dinților lăsând regiunilor de sub brakeți aceeași culoare pe care o aveau dinainte. În acest caz, după finalizarea tratamentului de îndreptare a dinților cu ajutorul unui aparat dentar ceramic, aspectul acestora va fi unul total inestetic cu variații accentuate de culoare.

Vehicularea ideii conform căreia un aparat dentar ceramic este eficient doar în perioada pre- adolescentină face parte din acea categorie de mituri urbane care nu au la bază o opinie avizată din partea unui medic specialist. De fapt lucrurile nu sunt deloc așa cum se crede.  Rezultatele extraordinare obținute de pacienții trecuți de vârsta de 20, 30 sau chiar 50 de ani demonstrează cât se poate de clar faptul că un tratament ortodontic realizat cu ajutorul unui aparat dentar ceramic aduce un câștig substanțial din punct de vedere funcțional și estetic oricărei persoane.

O dantură perfectă sporește gradul de eficiență al periajului și igienizării orale zilnice și asigură un substrat sănătos pentru orice lucrare stomatologică, operație sau implant ce ar putea deveni necesare la un moment dat. Orice aparat dentar ceramic fix sau în general aparatele fixe folosite în ortodonție necesită o perioadă mult mai redusă de purtare și oferă rezultate net superioare comparativ cu cele obținute în cazul utilizării unor aparate dentare mobile.

Tratamentul cu ajutorul unui aparat dentar ceramic

În urma unei discuții cu pacientul și efectuarea unei radiografii dentare, medicul specialist are datoria de a da un diagnostic clar și de a decide care este planul de tratament ce urmează a fi aplicat cu succes. Alegerea tipului de aparat dentar ceramic se va face ținându-se cont de aspectele anatomice, gravitatea problemelor descoperite și disponibilitatea financiară a fiecărui pacient în parte.  Exceptând materialele din care sunt realizate, aparatele dentare ceramice pot face parte din două mari categorii: cele pentru exterior sau cele pentru interior.

Ajustarea elementelor aparatului dentar ceramic

După lipirea brakeților pe suprafața dinților și introducerea arcului de fixare, se va trece la controlul și ajustarea periodică a acestora în funcție de evoluțiile pe care le înregistrează. Un rol important îl ocupă operațiunea suplimentară de sincronizare a arcadei superioare cu cea inferioară, aceasta fiind cunoscută în limbajul de specialitate ca și corectare a mușcăturii. Un astfel de tratament se poate desfășura pe o perioadă variabilă, între 1 și 2 ani pentru anomaliile lejere și depășind 3 ani pentru cele severe. În momentul finalizării tratamentului, de îndată ce s-a atins obiectivul dorit, se va realiza îndepărtarea materialelor de fixare folosite.

 Contenția dentară

Contenția dentară reprezintă o serie de proceduri folosite de medicul stomatolog pentru a împiedica tendința dinților de a reveni la starea și poziția defectuoasă avută înaintea începerii tratamentului cu un aparat dentar ceramic. Aceasta urmărește menținerea în continuare a dinților în aceeași poziție fixă până în momentul în care gingia se va adapta noilor modificări survenite în cavitatea orală.

Este foarte important ca procedura contenției să se facă imediat după îndepărtarea aparatului dentar. S-a demonstrat faptul că dinții își vor începe mișcarea de revenire la poziția inițială încă din primul moment al îndepărtării dispozitivului, atingând efectul maxim al deplasării după aproximativ 2 ore.

 Tratamentul cu un aparat dentar ceramic: Un proces eficient de lungă durată

Orice tratament ortodontic realizat cu ajutorul unui aparat dentar ceramic reprezintă un proces de lungă durată. Obținerea rezultatelor mult așteptate depinde foarte mult de răbdarea, voința și disponibilitatea pacientului de a respecta întru totul indicațiile medicului stomatolog.

În cazul în care tratamentul cu un aparat dentar ceramic se aplică unui copil, este foarte importantă comunicarea din cadrul familiei, astfel încât acesta să înțeleagă pe deplin atât necesitatea procedurii cât și beneficiile sale pe termen lung, chiar dacă la momentul respectiv îi va părea că are de a face cu un lucru lipsit de sens și chinuitor în egală măsură.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *