Aparat dentar fix

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Aparatele dentare sunt dispozitive utilizate în ortodonție care aliniază și îndreptează dinții și ajută la poziționarea lor în privința mușcăturii unei persoane, în același timp având în vedere îmbunătățirea sănătății dentare. Acestea sunt adesea utilizate pentru a corecta unele probleme, precum malocluziuni, suprapuneri, mușcături deschise, mușcături adânci, mușcături încrucișate, dinți strâmbi și diverse alte defecte ale dinților și maxilarului.

Aparatele dentare pot fi cosmetice sau structurale. Aparatele dentare sunt adesea folosite împreună cu alte aparate ortodontice pentru a ajuta la lărgirea palatului sau a fălcilor și pentru a ajuta în alt mod la modelarea dinților și fălcilor.

Aplicarea aparatului dentar mută dinții ca rezultat al forței și presiunii asupra dinților. Există în mod tradițional patru elemente de bază care sunt utilizate: paranteze, material de legare, sârmă arc și elastic de ligatură (numit și “inel O”). Dinții se mișcă atunci când firul arc pune presiune asupra bracketelor și dinților. Uneori benzile de cauciuc sunt folosite pentru a pune mai multă forță într-o anumită direcție.

Șuruburile au o presiune constantă care, în timp, deplasează dinții în pozițiile dorite. Procesul slăbește dintele, după care crește osul nou pentru a susține dintele în noua sa poziție. Aceasta se numește remodelare osoasă. Remodelarea osoasă este un proces biomecanic responsabil pentru a face oasele mai puternice ca răspuns la o activitate susținută de încărcare și mai slabă în absența unei sarcini. Oasele sunt fabricate din celule numite osteoclaste și osteoblaste. Sunt posibile două tipuri diferite de resorbție osoasă: resorbția directă care pornește de la celulele de căptușire ale osului alveolar și resorbția indirectă sau retrogradă care are loc atunci când ligamentul parodontal a fost supus unei cantități excesive și duratei stresului de compresie. 2] Un alt factor important asociat cu mișcarea dentară este depunerea osoasă. Depunerea osoasă are loc în ligamentul parodontal distras. Fără depunerea osoasă, dintele se va desface și golurile vor apărea distal față de direcția mișcării dentare.

Când aparatul dentar presează pe dinți, membrana parodontală se întinde pe o parte și este comprimată pe cealaltă. Dacă această mișcare nu se face încet, pacientul riscă să-și piardă dinții. Acesta este motivul pentru care aparatul dentar este indicat de obicei pentru un an sau mai mult și ajustările sunt făcute numai la fiecare câteva săptămâni. Un dinte se va mișca, de obicei, aproximativ un milimetru pe lună în timpul mișcării ortodontice, dar există o variabilitate individuală ridicată. Mecanica ortodontică poate varia în funcție de eficiență, ceea ce explică parțial raza largă de răspuns la tratamentul ortodontic.

Înainte de a plasa aparat dentar pe dinți, veți avea nevoie de o verificare a problemelor legate de degradare sau de gingii.

Aparatele dentare pot fi fixe sau detașabile.

Aparatele dentare fixe constau în paranteze și benzi lipite sau cimentate pe dinți (pentru a le prinde) și fire foarte subțiri de metal, care împing încet dinții în poziția corectă. Sârmă este legată în paranteze cu o ligatură de oțel sau un inel de plastic colorat. Unele paranteze au cleme pentru a ține firele și nu sunt necesare legături. Consolele pot fi confecționate din metal sau din ceramică sau din material plastic. Bracketele fixe obișnuite sunt lipite pe partea din față a dinților. Există, de asemenea, brackete care pot fi lipite pe partea din spate a dinților.

Aparatele dentare detașabile sunt uneori folosite atunci când sunteți în continuă creștere sau dacă totuși aveți dinți de lapte. Aparatele dentare detașabile sunt utilizate pentru a schimba creșterea maxilarului pentru a vă normaliza mușcătura.

Aparatele dentare fixe utilizează console metalice mici sau ceramice legate la fiecare dinte care sunt legate printr-un fir subțire și sunt ținute în loc de inele elastice. Sârmă este ajustată în timp pentru a îndrepta dinții și a corecta poziția maxilarului. Corecțiile pot fi făcute cu ușurință cu ajutorul unor cleme fixe. Fără placă de plastic pe acoperișul gurii, discursul tău și modalitatea de mâncare nu vor suferi.

Etapele tratamentului cu brațe fixe

Prima vizită: sunt făcute radiografii, fotografii și impresii pentru modelele de studiu a dinților. Ortodontul vă va planifica tratamentul utilizând aceste înregistrări. Foarte adesea, dinții permanenți sunt scoși dacă sunt aglomerați și nu există suficient spațiu pentru toți. Extracția se face chiar înainte sau imediat după montarea aparatului.

A doua vizită: ortodontul va explica planul de tratament și armăturile potrivite pentru starea dumneavoastră. Înainte de montarea aparatului dentar, separatoarele sunt plasate între molari timp de o săptămână pentru a crea spații pentru benzile moleculare.

A treia și a patra vizită: benzile sunt cimentate, iar parantezele sunt lipite pe partea din față a dinților.

Vizite ulterioare (la fiecare 4 până la 8 săptămâni): se fac ajustări ale barelor prin modificări ale firelor, adăugând arcuri, elastice sau alte accesorii.

Sunt necesare accesoriile pentru ca aparatul dentar să lucreze. Elasticele sunt adesea folosite pentru a face dinții superiori și cei inferiori să se atingă atunci când muști.  Este foarte important să folosiți toate accesoriile exact așa cum vi s-a spus pentru a vă asigura că progresați prin tratament.

 Beneficiile de tratament ale aparatelor dentare  fixe. Aparatele dentare fixe vor duce la dinți care sunt drepți și mai ușor de păstrat curat. Nu numai că îi face să arate mai bine, ci și să vă îmbunătățească igiena orală generală și reduce riscul unei boli virale a gingiilor.

Durata tratamentului. Îndreptarea dinților cu aparat dentar fix va dura de obicei între 6 și 22 de luni, în funcție de complexitatea ajustărilor necesare pentru un zâmbet perfect. După ce sunt fixate cotierele fixe, va trebui să reveniți la ortodont la fiecare 4-8 săptămâni pentru ca firele să fie ajustate.  După îndepărtarea aparatului dentar fix, va trebui să purtați dispozitive de fixare din plastic pentru a vă asigura că dinții dumneavoastră rămân în poziția dorită. Inițial, ar putea fi necesar să se folosească deținătorii cu normă întreagă; totuși, pe măsură ce dinții se stabilizează în noua poziție, puteți reduce uzura.

Când se termină tratamentul: Aparatul dentar fix va fi îndepărtat la o întâlnire, urmată de îndepărtarea cimentului și lustruirea dinților. Formele dinților în noile lor poziții sunt luate pentru a face rețineri. După îndepărtarea armăturilor, veți avea nevoie de agenți de reținere pentru a vă ține dinții în pozițiile lor noi în următorii câțiva ani.

Reguli privind igiena aparatului dentar fix. O igienă dentară corectă pe durata tratamentului ortodontic este extrem de importantă și implică un periaj corect, folosirea mijloacelor auxiliare de profilaxie și igienizări profesionale realizate de medicul stomatolog în cabinetul dentar.

Periajul dentar al pacientului cu aparat ortodontic fix este greu de realizat întrucât brackeții creează zone retentive, iar pacientul trebuie să folosească periuțe speciale care ușurează realizarea igienizării și dușuri bucale. De aceea, pentru a evita posibile probleme dentare, periază-ți dinții corect și după fiecare masă:

  • Realizează mișcări circulare pe suprafețele dentare cu brackeți cu ajutorul unei periuțe de dinți moale și folosind pastă de dinți cu fluor
  • Folosește o periuță interdentară pentru a curăța spațiile mai greu accesibile precum: între 2 brackeți vecini, pe sub arcul aparatelor, zonele de ligature
  • Utilizează zilnic ață dentară, chiar dacă este puțin mai dificil, deoarece este singura metodă de curățare a spațiilor interdentare, evitând apariția cariilor, și de păstrare a sănătății gingiilor
  • Clătiți energic cu apă de gură

Cum îmi va afecta aparatul dentar fix viața de zi cu zi?

Vorbire: Cu ajutorul aparatului dentar fix, vorbirea nu este deloc afectată deloc. Cu toate acestea, dacă starea dumneavoastră necesită instalarea unui dispozitiv expandat palatal pe acoperișul gurii, acest lucru poate interfera cu discursul dumneavoastră. Dacă aveți brackete linguale, veți avea nevoie de ceva timp pentru a învăța să vorbiți corect cu ele.

Periajul cu aparatul dentar fix: Cu acolade, dinții sunt mai greu de curățat. Nu lăsați mâncarea pe bretele. Periajul corect al dinților după fiecare gustare și masă va reduce riscul de degradare și boală a gingiilor. În plus, este nevoie de cinci minute de periaj în fiecare dimineață și seară. Așadar, e nevoie de o periere după fiecare masă, dar și înainte de a merge la vizitele stomatologice. Atenție, în perioada în care purtați aparat dentar fix, e nevoie să schimbați mult mai des periuța de dinți, deoarece se va deteriora mai repede.

Consumul și restricțiile legate de dietă: Alimentația hrănitoare sau mușcătura unor bucăți mari de alimente pot desface aparatul dentar fix sau benzile și pot deteriora firele. Evitați să mâncați nuci și să mușcați alimente tari sau să desfaceți sticle cu dinții. Tăiați fructele tari în bucăți mici și subțiri înainte de a le mânca. Evitați alimentele și băuturile cu un conținut ridicat de zahăr, cum ar fi dulciuri și băuturi răcoritoare.

După terminarea tratamentului ortodontic, folosirea dispozitivelor de reținere după aparat este o parte foarte importantă a întreținerii continue a dinților și va merge mult spre menținerea aceleiași mușcături și zâmbet pe care le-au format aparatul din ultimii ani. Dispozitivele de reținere sunt, de obicei, fabricate de medicul ortodont sau dentistul general care a efectuat tratamentul ortodontic. Acest lucru se face, în mod obișnuit, prin luarea unei matrițe a dinților și fabricarea dispozitivului de reținere din sârmă și / sau material acrilic înainte de a fi inserat în timpul unei întâlniri separate după ce dentistul sau laboratorul dentar l-au creat. În majoritatea cazurilor, aceste dispozitive trebuie să fie purtate timp de mai mulți ani, dacă nu pe termen nelimitat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *