Aparat dentar invizibil pentru rezolvarea anomaliilor dentare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Evolutia medicinii moderne și implicit a stomatologiei a dus la apariția unor modele de aparat dentar invizibil foarte performante. Acestea pot îndrepta într-o perioadă scurtă de timp dinții pacienților și asigură o poziționare corectă a acestora pe arcadă.

Aparat dentar invizibil

Există numeroase motive pentru care pacienții pot avea dinții strâmbi. În principiu aceștia sunt influențați de moștenirea genetică pe care fiecare dintre noi o primim de la înaintașii noștri. Însă există și alte cauze ce țin exclusiv de fiecare persoană precum obiceiurile practicate în copilărie. O cauză aparte o reprezintă neînlocuirea la timp a unui dinte sau a unei măsele care a fost extrasa în timpul unei intervenții stomatologice. Într-o astfel de situație, ceilalți dinți vor avea tendința de a se deplasa spre direcția celui ce lipsește, fapt ce va duce la crearea unor distanțe inegale și inestetice între dinți.

Persoanele care suferă de o anomalie dentară genetică sau dobândită pot avea probleme de integrare în viața socială, fiind rușinate de aspectul dinților. Astfel, se ajunge la apariția unor ticuri în timpul vorbirii precum gestul de a duce mâna la gură foarte frecvent pentru a-i acoperi sau dobândirea unui gest reflex de a zâmbi foarte rar sau chiar deloc.

Cand aveți nevoie de un aparat dentar invizibil?

Necesitatea folosirii unui aparat dentar invizibil apare de obicei în cazul persoanelor aflate la vârsta adolescenței sau în cazul adulților. Aceștia preferă aparatul invizibil în detrimentul unuia clasic, confecționat din metal sau plăci ceramice pentru a nu-și îngreuna viața socială. Portul aparatelor dentare obișnuite sau a celor aflate la vedere este un gest care are tendința de a atrage privirile celor din jur și poate constitui prilejul unor întrebări sâcâitoare sau incomode pentru purtator.

Majoritatea persoanelor suferă de o anomalie dentară ce se manifestă la un anumit nivel. Totuși, nu toate acestea necesită un tratament specific sau folosirea unui aparat dentar invizibil, unele dintre ele fiind aproape imposibil de sesizat de către o persoană obișnuită.

Înghesuirea dinților

 90% din populație prezintă o formă ușoară de dinți înghesuiți. Aceasta poate afecta doar arcada inferioară sau numai dinții din față. Formele grave de înghesuire ne pot afecta în egală măsură atât estetica feței cât și sănătatea. Afecțiunea poate apărea și la vârsta adolescenței sau chiar mai târziu datorită erupției măselei de minte. În procesul de erupție aceasta are tendința de a împinge toți ceilalți dinți aflați pe maxilar, efectul provocat fiind foarte vizibil la nivelul celor frontali.

Dinți strâmbi

Deși nu poate fi considerată tocmai o boală ci o modificare a poziției considerate ca fiind normale a dinților, anomalia dentară (dinți strâmbi) este principalul motiv pentru care oamenii apelează la o formă de tratament cu un aparat dentar invizibil. Pierderea anticipată a dinților de lapte din cauza cariilor reprezintă o cauză frecventă a apariției problemei provocate de dinții strâmbi.

Spațiu inestetic între dinți

Între fiecare doi dinți există un anumit spațiu, mai larg spre baza dintelui și mai redus cu cât ne apropiem de coroană, purtând denumirea de ambrazură cervicală. Acest spațiu ar trebui să permită maxim pătrunderea unei ațe dentare și nimic altceva. În cazul în care este mai mare, acesta poate favoriza pătrunderea alimentelor și iritarea gingiei. Acesta poate fi micșorat prin folosirea unui aparat dentar invizibil.

Lipsa unui dinte

Menținerea spațiului gol de unde a fost extras un dinte pentru o perioadă îndelungată de timp poate avea efecte deosebit de grave.

Afecțiunile dentomaxilare

Acestea sunt de obicei rezultatul conlucrării dintre factorii genealogici și cei locali precum obiceiurile vicioase, traumatisme ale gurii sau lucrări stomatologice deficitare. Cele mai întâlnite forme sunt rotația dentară, ectopia de canin și compresia de maxilar. Acestea reprezintă afecțiuni complexe ce necesită tratament îndelungat, folosirea unui aparat dentar invizibil și chiar intervenții chirurgicale.

Dintele antagonist (cel aflat deasupra sau dedesubtul dintelui pierdut) tinde să iasă din osul maxilar în încercarea de a stabili un contact cu elementul care a fost extras iar cei învecinați vor suferi deformări, rotații sau alte anomalii ce dau danturii un aspect neplăcut.

Tratamentul ortodontic

Operațiunea de îndreptare și estetitizare a danturii poartă numele de tratament ortodontic. O astfel de procedură nu doar că asigură pacientului dinți puternici și sănătoși ba chiar schimbă expresia feței și permit mușchilor faciali să funcționeze în mod ireproșabil. Un tratament ortodontic se face de obicei cu ajutorul unui aparat dentar invizibil sau a unuia clasic. Acestea au rolul de a pune o presiune controlată pe dinții afectați până când aceștia vor reveni în poziția lor naturală.

Alegerea unui aparat dentar invizibil, ceramic sau clasic este una pe care fiecare pacient o va face sub îndrumarea medicului specialist după analizarea unor criterii ce țin de avantajele/dezavantajele fiecăruia, nivelul anomaliei și disponibilitatea financiară.

Ce este un aparat dentar invizibil ?

Poate că nu știați dar nu toate aparatele dentare se aplică obligatoriu pe suprafața exterioară a dinților. Progresul tehnologic a dus la apariția unor modele de aparat dentar invizibil ce se montează în interiorul arcadei, acesta nefiind sesizabil din exterior. Acest tip de element poartă denumirea de aparat dentar invizibil lingual. Este preferat de adulți și tineri datorită faptului că nu pot fi observate și astfel nu pot da naștere unor frustrări sociale.

Dacă sunteți în căutarea unui astfel de dispozitiv, veți găsi în oferta cabinetelor stomatologice și a medicilor ordodonți trei modele principale de aparat dentar invizibil. Fiecare poate prezenta anumite variațiuni sau particularități față de modelul standard datorită numărului mare de producători și a diferitelor materiale folosite.

Aparat dentar invizibil de tip gutieră transparentă

Acesta este un aparat dentar invizibil, confortabil, ce oferă posibilitatea de a fi detașat în timpul mesei. Brakeții care se fixează pe suprafața fiecărui dinte sunt confecționați dintr-un material transparent. Proiectarea și realizarea aparatului se face în baza radiografiilor dentare și a fotografiilor, acesta fiind dezvoltat în perfectă concordanță cu particularitățile anatomice ale pacientului. Având brakeții confecționați dintr-un material termoplastic, acesta nu oferă aceeași rezistență precum aparatele realizate din metal sau safir. De aceea, de regula, se impune schimbarea acestora la fiecare două săptămâni.

Aparat dentar invizibil lingual

Fiind un aparat dentar invizibil fix, acesta poate corecta unele dintre cele mai grave anomalii dentare la fel de bine precum unul metalic. Acesta se aplică în spatele arcadei și se fixează de dinți prin intermediul unor brakeți rezistenți. Ascunderea sa în spatele danturii îl recomandă ca o alegere potrivită pentru majoritatea pacienților. Totuși, trebuie precizat faptul că un aparat dentar invizibil lingual nu poate fi folosit dacă afecțiunea pe care o aveți a determinat ieșirea dinților dumneavoastră cu mult în exterior.

Aparat dentar invizibil din safir

Deși se aplică pe partea frontală a arcadei dentare, acesta rămâne totuși un aparat dentar invizibil. Brakeții sunt realizați din cristale de safir total transparente. Faptul că nu își modifică culoarea pe toată durata tratamentului iar cristalele sunt foarte rezistente (safirul este cel mai rezistent material după diamant) îl transformă în alegerea numărul unu a persoanelor ce își doresc un aparat dentar invizibil, confortabil și stabil.

Dezavantajele unui aparat dentar invizibil

Oricare aparat dentar invizibil poate prezenta totuși și anumite dezavantaje. Costul ridicat sau complexitatea dispozitivelor pot împiedica uneori pacienții în a-și achiziționa tipul de aparat dentar recomandat pentru afecțiunea de care suferă.

De exemplu, nu orice medic stomatolog va avea instrumentele potrivite și cunoștințele necesare pentru a monta așa cum trebuie un astfel de aparat dentar specializat. Medicii ortodonți participă periodic la cursuri și traininguri internaționale pentru a se pune la curent cu ultimele descoperiri medicale și pentru a dobândi capacitatea de a-și trata pacienții ce optează pentru un aparat dental invizibil lingual sau din safir. În lipsa unei pregătiri incomplete, aparatul ar putea fi montat deficitar cauzând o stare de disconfort și chiar probleme de sănătate pacientului respectiv.

O altă problemă a unui aparat dentar invizibil o reprezintă prețul (în general destul de ridicat) pentru care acesta este comercializat. Dacă în cazul celor realizate din safir prețurile orbitează în jurul sumei de 1000 de euro, cele linguale sau cu gutiere transparente pot atinge uneori și valori foarte ridicate de ordinul a 4-5000 de euro.

Foarte importante în stabilirea costului unui aparat dentar invizibil sunt materialele folosite și calitatea acestora. Dacă brakeții metalici sunt produse de serie ce se găsesc în majoritatea cabinetelor stomatologice sau ortodontice, în cazul celor confecționați din aur sau cristale de safir lucrurile vor fi mai complicate din acest punct de vedere.  O altă problemă poate fi și existența unei intoleranțe pe care anumiți pacienți o manifestă la diferite materiale.

Aparatul dentar invizibil, un progres în domeniul stomatologiei

Cu toate acestea, orice aparat dentar invizibil ce beneficiază de un design modern reprezintă un progres în tratamentele ortodontice și în domeniul stomatologiei în general. Renunțarea la ideea folosirii unor aparate clasice incomode și ușor observabile determină zilnic tot mai mulți pacienți să facă primul pas în a-și rezolva anomaliile dentare într-un mod confortabil, rapid și eficient.

Zâmbetul perfect și dantura impecabilă nu sunt singurele beneficii ale tratamentului ortodontic cu ajutorul unui aparat dentar invizibil. Acesta asigură buna funcționare a mușchilor faciali și masticatori, previne apariția cariilor și a problemelor gingivale și nu în ultimul rând, îmbunătățește procesul de digestie prin mestecarea corectă a alimentelor consumate. Dacă suferiți de malpoziții dentare sau modificări ale arcadelor, un aparat dentar invizibil este soluția perfectă în soluționarea problemei dumneavoastră.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *