Aparat dentar metalic: ce trebuie să știi despre el

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

O varietate de opțiuni ortodontice există astăzi pentru persoanele care vor să aibă o dantură impecabilă.De la bracketurile metalice tradiționale la unele invizibile, alegerea poate fi o provocare pentru a decide care este cea mai bună variantă pentru nevoile specifice. Medicul dentist vă va trimite probabil la un ortodont care îți poate explica beneficiile fiecărui tip.

Aparat dentar metalic

Istoria aparatului dentar

Potrivit unor cercetători și istorici, aparatele dentare datează din antichitate. În jurul anului 400-300 î.en, Hippocrates și Aristotel au avut în vedere modalități de îndreptare a dinților și de fixare a diferitelor stări dentare. Arheologii au descoperit numeroase persoane străvechi mumificate cu ceea ce par a fi benzi metalice înfășurate în jurul dinților. Catgut, un tip de cordon realizat din fibrele naturale ale intestinelor unui animal, a avut un rol similar cu cel al sârmei ortodontice de astăzi, în închiderea golurilor din dinți și gură. Etruscani au îngropat morții lor cu dispozitive dentare pentru a menține spațiul și pentru a preveni prăbușirea dinților în timpul vieții de după moarte. Un mormânt roman a fost găsit cu un număr de dinți legați cu sârmă de aur documentat ca un fir de ligatură, un fir elastic mic care este folosit pentru a fixa firul arc pe suport. Chiar și Cleopatra purta o pereche. Filosoful și medicul roman Aulus Cornelius Celsus a înregistrat pentru prima dată tratamentul dinților prin presiunea degetului.  Din păcate, din cauza lipsei de dovezi, a conservării slabe a corpurilor și a tehnologiei primitive, s-au efectuat puține cercetări asupra aparatelor dentare până în jurul secolului al XVII-lea, deși stomatologia a făcut progrese importante ca profesie până atunci.

Medicul dentist sau ortodontul este ”dotat” cu cunoștințele și abilitățile corecte care ar trebui să facă totul perfect și frumos. Dacă în trecut oamenii trebuiau să se confrunte cu aspectul mai puțin plăcut  al zâmbetului lor, aceasta nu mai este o problemă astăzi, având în vedere numeroasele opțiuni oferite de tehnologie și știință. Bracketele  sunt opțiunea cea mai bună de tratament utilizată în domeniu. Cu ajutorul lor, mișcarea este inițiată astfel încât dinții să poată fi aduși în locul lor adecvat, folosind aparatul dentar metalic. Toate componentele, disponibile în mod obișnuit în metal, sunt de asemenea disponibile în alte materiale. Vom discuta avantajele și dezavantajele aparatului dentar metalic.

Aparatul dentar metalic poate fi de culoare argintie sau aurie. Bracketurile metalice sunt foarte puternice și pot rezista la cele mai multe tipuri de interacțiuni zilnice. Când sunt atașate inițial, ele pot fi puțin iritante pentru gingii, dar, în mod obișnuit, pacienții se obișnuiesc cu acestea. Obrajii și gingiile devin greoi și se adaptează. Cele mai multe brackete metalice tradiționale sunt instalate cu benzi elastice de cauciuc. Acestea se numesc legături și păstrează arcul și suportul atașat unii de alții. Legăturile sunt de obicei disponibile în mai multe culori, deci ai de unde alege modelul preferat.

Alegerea aparatului dentar metalic: avantaje și dezavantaje

Când alegeți să explorezi ortodonția ca o opțiune pentru a-ți  înfrumuseța zâmbetul, va trebui să iei în considerare că, pentru o bună bucată de timp, poate fi vorba și de trei ani, vei avea în gură un aparat dentar metalic. Așadar, în momentul în care alegi această varaintă, trebuie să pui în balanță toate avantajele și dezavantajele acestui proces de lungă durată.

Avantaje:

Forța și stabilitatea. Metalul este foarte puternic și, în comparație cu alte opțiuni de tratament ortodontic, componentele acestuia nu se rup ușor astfel încât să întrerupă tratamentul. Aparatele dentare din ceramică și din plastic sunt mai fragile și se rup ușor, astfel încât te poți  aștepta ca bracketele lor sparte să fie înlocuite de câteva ori pe tot parcursul procedurii de tratament.

Suportabilitate. Aparatele dentare metalice sunt cea mai de bază și, de asemenea, cea mai accesibilă opțiune de tratament disponibilă. Metalul din oțel inoxidabil nu este prețios și este destul de accesibil, așa că alegerea de a fi supus unui tratament cu ajutorul unor brackete metalice va însemna că poți obține zâmbetul la care ai visat atâta timp și care nu te va îndatora pe viață.

Capacitatea și capabilitatea în ceea ce privește tratamentul. În mod ideal, tratamentele ortodontice ar trebui să ofere pacientului o șansă să zâmbească mai bine cu dinții aliniați corespunzător. Din păcate, nu toate opțiunile de tratament sunt capabile să abordeze toate cazurile, dar metalul este cel mai versatil.

Varietate de opțiuni.Suporturile metalice sunt acum disponibile în diferite modele, oferind astfel o varietate reală și versatilitate. Astăzi, poți găsi brackete de metal în designul de bază, cu componente auto-ligate și cele care sunt atașate lingual (sau pe suprafața din spate a dinților).

Dezavantaje:

Aspectul mai puțin plăcut. Dezavantajul cel mai important de a avea brackete metalice este aspectul metalului. Aparatul dentar metalic poate afecta zâmbetul pacientului, arătând extrem de închis pe dinți. Este destul de greu pentru orice ființă umană normală și este chiar o problemă mai mare pentru cei care sunt mai în vârstă, care nu pot suporta să aibă o gură de metal doar pentru a avea dinți mai drepți.

Contraindicat pentru posturi și locuri de muncă.Apariția metalului în gură poate reprezenta o mare problemă pentru anumite poziții la locul de muncă. Având metal în gură va fi o problemă pentru celebrități, modele, cântăreți, sportivi, însoțitori de zbor și așa mai departe.

Provocări pentru activitatea fizică. Acest lucru este adevărat, așa cum s-a menționat deja, pentru pacienții care sunt sportivi care se angajează într-o activitate fizică.

Cum acționează aparatul dentar?

Bracketurile sunt mici gadget-uri impresionante. În timp, ei vă mișcă dinții. Dar cum o fac?

Aparatul dentar are patru părți de bază:

Console din metal sau ceramică. Un suport este atașat fiecărui dinte.

Material de lipire (lipici) sau o bandă metalică. Aceasta este ceea ce atașează suportul la dinte.

Un arc, care este o sârmă subțire de metal, care se deplasează de la suport la consolă și pune presiune asupra dinților.

Legătură elastică.  Acesta este un elastic mic colorat care ține aparatul pe firul arcului. legăturase schimbă de obicei la fiecare vizită de ajustare. Unele tipuri de paranteze nu au nevoie de legături elastice (ele se numesc “auto-ligatante”).

Dinții se mișcă atunci când firul arcului pune presiune asupra bracketelor și dinților. Uneori, arcurile sau benzile de cauciuc folosite exercită mai multă forță într-o anumită direcție. Aparatul dentar exercită o presiune constantă, care, de-a lungul timpului, mută dinții în pozițiile corespunzătoare. Ocazional, adulții pot avea nevoie să poarte un aparat headgear pentru a împiedica anumiți dinți să se miște.

Dinții sunt înconjurați pe deasupra de țesuturile gingivale. Sub țesutul gingival, membrana parodontală (uneori numită Ligament parodontal) înconjoară partea inferioară a dintelui. Alături de asta se află țesutul alveolar. Când aparatul presează dinții, membrana parodontală se întinde pe o parte și este comprimată pe cealaltă. Acest lucru slăbește dintele. Oasele cresc apoi pentru a sprijini dintele în noua sa poziție. Din punct de vedere tehnic, acest lucru se numește remodelare osoasă.

Dinții se deplasează prin remodelarea oaselor

Remodelarea osoasă este un proces biomecanic responsabil pentru a face oasele mai puternice ca răspuns la o activitate susținută de încărcare și mai slabă în absența unei sarcini. Oasele sunt fabricate din celule numite osteoclaste și osteoblaste.

Remodelarea osoasă funcționează astfel: crește sarcina pe os și se creează osteoclaste care o rup în funcție de sarcină. Îndepărtați sarcina și creați osteoblaste care creează noi celule osoase. Repetați procesul prin mișcare repetitivă și eventual crește densitatea osoasă.

Dinții tăi sunt încorporați în os (maxila pentru dinți de sus și mandibula pentru dinții inferiori). Așa cum sa menționat, în jurul fiecărui dinte este un ligament parodontal, care este atașat osului din jur.Ligamentul parodontal este ca un fel de mesager între dinți și prizele oscilante înconjurătoare. Presiunea dintre ligament și os determină osul să creeze osteoclaste și să distrugă osul pentru a restabili distanța obișnuită dintre dinți și os. Tensiunea corespunzătoare pe ligament din spatele mișcării determină osul să creeze osteoblaste, construind eficient oase noi pentru a umple diferența și pentru a restabili distanța obișnuită dintre dinți și os.

Nu este nevoie de o mulțime de forță, ci doar de o “forță” care nu este în mod normal prezentă.Introduceți parantezele și firul arcului – forța artificială necesară pentru a crea și susține presiunea.Firele de arc sunt lucruri interesante prin faptul că au tendința de a-și păstra forma normală. Ele sunt, de asemenea, realizate din materiale activate prin căldura corpului pentru a crește rigiditatea. Sârmă pe care o aveți în prezent este ceea ce se numește un cablu de răsucire care este ca un cablu mic.

Trebuie să rămână drept. Firele solide care vin mai târziu sunt fabricate dintr-un aliaj de nichel-titan și în timp ce sunt atât de flexibile încât să le poți lega de un nod, odată activate de căldura corpului devin destul de rigide. Plasarea strategică a parantezelor pe dinți și legarea acestor brackete la acest fir completează transmisia forțelor de la firul arcului la dinți și rezultatul susținut în procesul minunat de remodelare osoasă, pe măsură ce dinții sunt mutați în poziții noi în gură.Procesul de osteoclastie (defalcare) durează aproximativ 72 de ore pentru a se realiza pe deplin, procesul de osteoblastie (reconstrucție) durează aproximativ 90 de zile. Stabilizarea rezultatului durează aproximativ 10 luni (motiv pentru care este important să purtați dispozitivul de reținere pentru a evita recidivele poziției inițiale sau a unor poziții intermediare).

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *