Când avem nevoie de un aparat dentar mobil ?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Majoritatea problemelor dentare, mai exact anomaliile dentare pot fi corectate cu ușurință dacă acestea sunt identificate din timp. Prin folosirea unui aparat dentar mobil sau a unuia fix se pot rezolva cele mai multe anomalii frecvente precum existența unor dinți strâmbi, înghesuiți sau a diastemei – cunoscută în limbaj popular ca și strungăreață.

Aparat dentar mobil

Anomaliile dentare reprezintă în fapt deviații ale dezvoltării unei danturi în mod armonios. Datorită unei evoluții permanente a procedurilor și instrumentelor medicale, astăzi ne putem bucura de o multitudine de soluții pentru prevenirea și tratarea acestor anomalii.  În principal, creșterea și dezvoltarea sistemului osos din care face parte și dantura este influențată de caracteristicile genetice. De asemenea, anumite probleme sau lipsa unor substanțe nutritive și minerale resimțite de către mamă în timpul sarcinii pot favoriza apariția unor astfel de situații.

Aparat dentar mobil: Factori importanți

Este important ca în perioada de după naștere, pe toată durata alăptării, să se urmărească constant creșterea și dezvoltarea aparatului dento-maxilar, alăptarea la sân având un rol definitoriu în acest caz. Se recomandă obișnuirea copilului chiar de la vârsta de 6 luni cu unele măsuri preliminare de igienă orală, o dată cu apariția primilor dinți de lapte.

Folosind un tifon, mama va trebui să șteargă fiecare dințișor în parte până la vârsta de 2 ani, moment în care se pot utiliza periuțe de dinți speciale pentru copii. Igiena orală corespunzătoare și vizitele regulate la medicul stomatolog previn apariția anomaliilor dentare și astfel se poate evita folosirea unui aparat dentar mobil de care majoritatea copiilor nu sunt foarte încântați.

Existența unor vicii sau obiceiuri proaste precum suptul degetului, vorbirea defectuoasă și mestecarea leneșă a alimentelor poate favoriza apariția unor anomalii dentare non genetice în primii ani de viață ai unei persoane. Există uneori și cazuri de anomalii dentare atipice în cazul cărora purtarea unui aparat dentar nu este posibilă fără o intervenție chirurgicală făcută în prealabil asupra maxilarului. În schimb, acestea sunt situații extrem de rare întâlnite la mai puțin de 3% din totalul pacienților identificați cu probleme sau anomalii dentare.

Care este vârsta potrivită pentru folosirea unui aparat dentar mobil?

Un aparat dentar mobil este recomandat în cazul existenței unor anomalii severe chiar de la vârsta de 4 ani. În cazul în care problemele nu sunt foarte grave se recomandă totuși să așteptați până ce copilul împlinește 7 ani, deoarece aceea este vârsta la care dinții se opresc din creștere.

Pentru a putea evalua corect riscurile și a descoperi dacă se impune folosirea unui aparat dentar mobil pentru copilul dumneavoastră, se recomandă o primă vizită la medicul stomatolog atunci când micuțul dumneavoastră împlinește 2 anișori. Un aparat dentar mobil poate fi instalat și scos cu ușurință, fiind indicat a se folosi pentru cel puțin 16 ore din timpul unei zile obișnuite iar un tratament obișnuit se prescrie de obicei pe o durată de 2-3 ani.

Orice aparat dentar mobil va necesita o anumită perioadă de acomodare din partea copilului dumneavoastră datorită micului disconfort pe care îl cauzează până în momentul în care purtarea acestuia devine o obișnuință. Pentru o folosință cât mai îndelungată și pentru a nu a afecta dantura copilului în mod negativ,  aparatul trebuie să fie curățat zilnic, după fiecare masă. Acest factor este determinat de elementele de susținere și de modelare a danturii care pot acumula resturi alimentare ce duc în timp la apariția cariilor.

Ce este și cum poate ajuta un aparat dentar mobil?

Dacă v-ați interesat vreodată ce este și cum funcționează un aparat dentar mobil, trebuie să știți că acesta reprezintă cea mai bună soluție pe care o puteți aplica pentru corectarea anomaliilor dentare de diverse tipuri atât la copii cât și la adulți. Flexibilitatea dată de posibilitatea scoaterii lui în orice moment îl fac o alegere potrivită pentru toate vârstele.

Un aparat dentar mobil este în esență un dispozitiv medical confecționat din acrilat și sârmă ce are rol în remedierea problemelor ce țin de aspectul și funcționalitatea dinților. În cazul descoperirii unor anomalii dentare la copii, aparatul dentar va lucra la potențial maxim și va oferi rezultate cu adevărat excepționale dacă este purtat între 7 și 11 ani.

După depășirea acestei perioade, aparatul dentar tinde să-și piardă din eficacitate. Aplicarea precoce a dispozitivului poate soluționa și alte probleme considerate ca fiind non-dentare dar care se află în strânsă legătură cu acestea precum fonetica deficitară, obiceiul de inserare a degetelor în cavitatea bucală sau a malocluziilor cauzate de utilizarea frecventă a biberoanelor în timpul alăptării.

Înainte de a realiza un aparat dentar mobil potrivit, stomatologul sau medicul ortodontic va trebui să ia amprenta dentară a persoanei căreia i se adresează aparatul creat. Nu există aparate dentare universale și chiar dacă acestea ar exista,  nu ar putea să se adapteze perfect danturii celui ce intenționează a le purta și astfel nu vor da rezultatele dorite.

Un aparat dentar mobil este mult mai avantajos decât unul fix atât datorită flexibilității pe care o oferă cât și a posibilității sale de a influența atât dezvoltarea danturii propriu-zise cât și cea a maxilarului. Acesta poate să separe în timp dinții înghesuiți, făcându-le astfel suficient loc celor obstrucționați să erupă. Un alt avantaj important față de aparatele fixe îl reprezintă prețul mult mai accesibil și purtarea nedureroasă a aparatelor dentare mobile.

Progresele tehnologice au dat posibilitatea creării unor aparate dentare denumite generic ca fiind invizibile, aparate ce nu pot fi observate de cei din jur atunci când mâncați sau purtați o conversație. Acest lucru vă va scuti de sarcina neplăcută de a da explicații nedorite prietenilor și cunoștințelor în perioada purtării acestor aparate menite să vă asigure o dantură perfectă pe termen lung. Totodată, prin utilizarea unor materiale moderne și de calitate, aparatele dentare de ultimă generație previn apariția tartrului și nu afectează smalțul dinților.

Cum se poartă un aparat dentar mobil

Deși este extrem de ușor de folosit iar medicul dumneavoastră vă va da toate informațiile necesare în ceea ce privește modul de utilizare al acestuia, este bine totuși să țineți cont de următoarele indicații pentru a fi siguri că dantura dumneavoastră nu va avea de suferit în urma unei purtări defectuoase a oricărui aparat dentar mobil.

Pentru grăbirea obținerii unor rezultate vizibile, se recomandă ca aparatul dentar mobil să fie purtat între 16 și 20 de ore în fiecare zi. Indiferent dacă copilul dumneavoastră se află acasă, la școală sau la locul de joacă, aparatul va trebui să îl însoțească permanent. Dacă medicul stomatolog nu recomandă purtarea aparatului în timpul meselor, acesta poate fi scos pentru a preveni acumularea unor resturi de mâncare ce pot facilita apariția cariilor.

O igienă orală corespunzătoare asigură dinți sănătoși și previne degradarea aparatului dentar. Atât acesta cât și dinții vor trebui să fie spălați și curățați corespunzător după fiecare masă sau gustare pe care o luați. Atunci când nu îl purtați sau în perioadele de servire a mesei, se recomandă ca orice aparat dentar mobil să fie depozitat într-un recipient special pentru a-l proteja și pentru a-l feri de o eventuală contaminare cu bacterii sau microbi care, în caz contrar, ar putea fi introduși în cavitatea bucală.

Este foarte important ca orice aparat dentar mobil să nu sufere deformări. De aceea, este bine ca acesta să fie introdus în cavitatea bucală cu mână, respectând în totalitate tehnica pe care v-a prezentat-o medicul dumneavoastră stomatolog în momentul în care ați decis să achiziționați aparatul respectiv.

Nu este bine să întrerupeți purtarea aparatului dentar mobil nici măcar pentru o singură zi. Acest lucru este recomandat deoarece dinții, fiind eliberați de presiunea obișnuită, ar putea reveni la forma sau poziționarea inițială iar tratamentul dentar poate deveni astfel un eșec total. Orice zi lipsită de aparatul dentar ar fi echivalentă cu aproximativ o săptămână pierdută de tratament.

În plus, renunțarea la purtarea unui aparat dentar mobil pentru o perioadă mai îndelungată de timp l-ar putea face pe acesta să-și piardă din forma inițială, nemaifiind potrivit pentru dinții dumneavoastră. Astfel, veți fi nevoit să faceți o nouă vizită la medicul stomatolog sau la tehnician pentru a regla aparatul în mod corespunzător. În situațiile excepționale în care se impune totuși o pauză în purtarea sa, va trebui să contactați în prealabil medicul specialist, acesta putându-vă oferi informații și sfaturi foarte importante pentru perioada care urmează astfel încât rezultatele să fie benefice pe termen lung.

Precauții în folosirea unui aparat dentar mobil

Dacă sunteți nevoit să apelați la un aparat dentar mobil, va trebui să acordați o atenție sporită alimentelor pe care le veți consuma pe toată durata tratamentului. Există trei categorii de alimente care ar trebui să fie evitate sau dacă doriți totuși să le consumați va trebui să vă axați în mod exclusiv pe masticația cu ajutorul măselelor și a premolarilor, fără a implica incisivii sau caninii în acest proces. Desigur, situația poate fi diferită în cazul în care scopul aparatului este acela de a acționa asupra molarilor.

Alimente nerecomandate persoanelor care folosesc un aparat dentar mobil:

  • Alimente lipicioase (caramelele și bomboanele pot destabiliza aparatul dentar modificându-i poziția) – Acesta va deveni ineficient în astfel de cazuri.
  • Alimente cu o duritate ridicată (pâinea prăjită și produsele crocante, nucile, alunele sau orice alt aliment cu coajă)
  • Fructele tari (mere, pere, gutui) – dacă se dorește totuși consumul de fructe proaspete având în vedere rolul lor benefic pentru sănătate, acestea pot fi tăiate în bucățele înainte de consum pentru a evita astfel de probleme.

Un tratament ortodontic cu un aparat dentar mobil, realizat într-o clinică specializată vă poate ajuta să obțineți cu ușurință zâmbetul acela perfect și sănătos pe care vi l-ați dorit dintotdeauna. O dantură perfectă, fără anomalii, influențează în mare măsură și aspectul general al feței sau al fizionomiei dumneavoastră.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *